28/04/2024

Daily Briefing: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (13/3/24)

Παλαιστινιακό: Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ταξίδι στη Μόσχα όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση παλαιστινιακών φατριών, ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Monitor. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν υποστήριξε τα αποτελέσματα της συνόδου, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο να μοιραστεί την εξουσία με τη Χαμάς. Ο Αμπάς φέρεται να ανησυχεί για το ενδεχόμενο να πρέπει να μοιραστεί με τη Χαμάς τα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το Ισραήλ, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του προϋπολογισμού του.

Ευρώπη – Ουκρανία: Μετά από μήνες συζητήσεων, τα κράτη μέλη της ΕΕ φέρεται να είναι κοντά στη συμφωνία για μια ένεση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα ταμείο στήριξης της Ουκρανίας. Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν την αγορά όπλων για την Ουκρανία, εν μέσω αναφορών για ελλείψεις πυρομαχικών και της αυξανόμενης χρήσης αεροπορικής ισχύος από τη Ρωσία.

ΗΠΑ- Ουκρανία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν ένα πακέτο όπλων που περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά, βολές πυροβολικού και συστήματα αντιτεθωρακισμένων στην Ουκρανία, δήλωσε χθες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. Ενώ οι νομοθέτες των ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει να εγκρίνουν ένα μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας αξίας περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, αυτό το πακέτο προέρχεται από «απροσδόκητη εξοικονόμηση κόστους» από προηγούμενα εγκεκριμένα αμυντικά συμβόλαια. Έχει σχεδιαστεί ως ένα μέτρο αναστολής «για να βοηθήσει την Ουκρανία να κρατήσει τη γραμμή ενάντια στις βίαιες επιθέσεις της Ρωσίας για τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ρωσία: Οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν στο 6,8 τοις εκατό του ΑΕΠ φέτος σε σύγκριση με 4 τοις εκατό πέρυσι, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέα συνέντευξη στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο Πούτιν απάντησε σε ερωτήσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η Ουκρανία, η φορολογία και οι εξωτερικές υποθέσεις. Ανέδειξε τον αμυντικό τομέα ως σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και είπε ότι μπορεί επίσης να παράγει προϊόντα για μη στρατιωτική χρήση.

Ρωσία: Το Κρεμλίνο απέλυσε τον ανώτατο διοικητή του ρωσικού ναυτικού μετά από μια σειρά καταστροφικών επιθέσεων της Ουκρανίας στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με Ουκρανούς και δυτικούς αξιωματούχους και αναφορές σε ρωσικά και δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ο διοικητής, ναύαρχος Nikolai Yevmenov, απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον αρχηγό του βόρειου στόλου της Ρωσίας. Η ρωσική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν υπήρξαν αλλαγές προσωπικού.

Ρωσία- Κίνα: Η Μόσχα μελετά μια κινεζική πρόταση για διαπραγμάτευση μιας διεθνούς συνθήκης για τη μη πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Το τμήμα ελέγχου όπλων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε την πρόταση στα τέλη του περασμένου μήνα. Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η θέση των δυτικών χωρών σχετικά με την ιδέα πρέπει ακόμη να διευκρινιστεί.

Μέση Ανατολή (Ιράν- Τουρκία): Το Ιράν και η Τουρκία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Οι μελέτες σκοπιμότητας για το έργο βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι δύο χώρες κατασκευάζουν επίσης μια νέα σιδηροδρομική γραμμή, η οποία ελπίζουν ότι θα ενισχύσει τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς.

Ιράν: Η Τεχεράνη είναι αυτάρκης στην παραγωγή κινητήρων drone και δεν χρειάζεται πλέον ξένη βοήθεια, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας στο περιθώριο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη. Πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές που σχετίζονται με την άμυνα έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά τέσσερις φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυστραλία: Ο υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας Πατ Κόνροι δήλωσε ότι η αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία από τις ΗΠΑ παραμένει σε καλό δρόμο, παρά τις περικοπές στο αμερικανικό ναυτικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Η Ουάσιγκτον είχε συμφωνήσει ως μέρος της αμυντικής συνεργασίας AUKUS που υπογράφηκε το 2021 να πουλήσει στην Καμπέρα έως και πέντε επιθετικά υποβρύχια κλάσης Virginia από τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, οι ΗΠΑ μείωσαν τη χρηματοδότησή τους για την παραγωγή του στόλου, οδηγώντας σε ανησυχίες ότι η παραγγελία δεν θα εκπληρωθεί.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024