30/04/2024

Γιατί η ελληνική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οφέλη

Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 


Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού προχώρησε ο ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας το πρωί της Δευτέρας, καθώς επισκέφτηκε την  φρεγάτα «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η φρεγάτα είχε αγκυροβολήσει στο Τζιμπουτί για ανεφοδιασμό. Ο Νίκος Δένδιας ταξίδεψε με αεροπλάνο από την Αθήνα στο Τζιμπουτί και στη συνέχεια με ελικόπτερο έφτασε στην φρεγάτα.Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα ξημερώματα της Τετάρτης η ελληνική φρεγάτα έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν.

Με όση γνώση διαθέτω σε θέματα ασφαλείας θα ήθελα να γράψω για το ζήτημα της αποστολής που φαίνεται ότι έχει διχάσει τους δημοσιολογούντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  1. Όταν είσαι σύμμαχος του ΝΑΤΟ είναι υποχρέωση να μετέχεις σε αποστολές του, εφόσον πάντα θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά. Στο ίδιο πλαίσιο η ΠΑ μας ελέγχει εναέριους χώρους της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, ακόμα και της Αλβανίας. Αν δεν το κάνεις τότε θα πάρει άλλος την θέση σου και θα γκρινιάζεις γιατί στηρίζουν αυτόν κυρίως (βλ. Τουρκία).
  2. Η αποστολή του ΥΔΡΑ δείχνει και παρουσία του ΠΝ καθώς και μια μικρή εικόνα της δυναμικής του μέσα από τις ικανότητες του πληρώματος του. Μην νομίζει κανείς πώς απλά κάνουν πλεύσεις πάνω κάτω. Υπάρχουν πολλά που δεν θα ειπωθούν.
  3. Ξεκαθαρίζεις με ποιούς είσαι σύμμαχος. Δεν παίζεις ρίσκα με απρόβλεπτες εξελίξεις. Όπως αυτές που “απολαμβάνει” η Τουρκία πλέον με μπλοκ και εμπάρκο ουσιαστικά απο τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και οικονομικές στηρίξεις.
  4. Κερδίζει αξιόμαχο χρόνο και αντίστοιχη εμπειρία, το κάθε στέλεχος των ΕΔ που πηγαίνει στο εξωτερικό και μετέχει αποστολών αυτού του είδους. Η ΠΑ μας για παράδειγμα έχει καταγράψει εξαιρετικά επιτυχημένες αποστολές, τόσο σε εκπαιδεύσεις αλλά και σε μάχιμες συνθήκες (βλ. Λιβύη). Δεν μπορούμε να μιλάμε για ετοιμότητα και να περιοριζόμαστε σε συνθήκες “Call of Duty videogame” και εικονικές ασκήσεις χωρίς ποιοτικά κριτήρια.
  5. Δοκιμάζονται και αντανακλαστικά του κόσμου (ειδικά των οικογενειών των στρατιωτικών που συμμετέχουν) που αντιλαμβάνονται πλέον τι εστί “συμμετοχή πρώτης γραμμής”. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μάχιμο στέλεχος να ξέρει ότι τον στηρίζει η οικογένεια του και δεν μένει στο “ζακέτα να πάρεις”.
  6. Γίνεται χρήση αναλώσιμων υλικών που λήγουν. Κανένα πυρομαχικό λ.χ. δεν διαρκεί αιώνια. Η χρήση του σε τέτοιες συνθήκες προσφέρει κέρδος στο στράτευμα διά εμπειρίας μιας και δεν μπορούν να πουληθούν πάντα τα “ληγμένα αποθέματα”
  7. Στρεσάρισμα/Προβολή εξοπλισμού. Νόμισμα δύο όψεων που δείχνει στους διοικούντες τί αντέχει και τί μπορεί να κάνει ένα όπλο. Το είδαμε το 2020 με την Τουρκία όπου το στρεσάρισμα του ΠΝ ναι μεν έδειξε ικανότητες, αλλά έφερε και δυσάρεστα στην επιφάνεια που είχαν να κάνουν με logistics και διαθεσιμότητα. Θυμόμαστε όλοι πώς κάποια σκάφη βγήκαν εκτός καθώς μετά και κάποιες τροφοδοσίες γινόντουσαν με “βάρκες”!!!
  8. Εσωτερική ανύψωση ηθικού. Ο κυμματισμός γαλανόλευκης σε πεδία προβάλλει τη δύναμη της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πώς ο κόσμος μπορεί να στηριχθεί στη δυναμική των ΕΔ και των στελεχών τους.
  9. Οικονομικό. Εδώ είναι μεγάλη συζήτηση. Διότι έχει πολλές πτυχές που αφορούν προμήθειες, πληρωμές, επιδοτήσεις, χορηγίες κ.α… Όλα αυτά κινητοποιούνται και δείχνουν δείγματα κλίμακας με τέτοιες συμμετοχές. Αν δεν υπάρχουν, τότε όλα είναι στην αδράνεια με μηδενικά αποτελέσματα που προφανώς δεν μπορούν να δώσουν και ισχυρή κρίση.
  10. Διεθνείς σχέσεις. Πρώτη διδαχή έρχεται από την Αθηναϊκή Συμμαχία όπου διά της ωμής ισχύος μπορούσε και δημιουργούσε δεδικασμένα στην περιοχή του Αιγαίου (και μακρύτερα αργότερα). Η Ελλάδα διαθέτει αρκετά καλή δυναμική στο ΠΝ της (αν και με γερασμένα σκάφη κακά τα ψέματα). Όμως το “διαθέτω” με το “χρησιμοποιώ προς πρακτικό όφελος” έχει τεράστια διαφορά στις διεθνείς σχέσεις. Να σημειωθεί εδώ πώς όποιο κράτος διαθέτει ισχυρό ΠΝ, έχει στο παρελθόν επικρατήσει ως περιφερειακή δύναμη ή ακόμα και υπερδύναμη. Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Ισπανική αρμάδα, Βασιλικό Βρετανικό Ναυτικό και ΗΠΑ σήμερα. Σημείωση:το άγχος της Τουρκίας να αυξήσει σε αριθμό τα σκάφη της εκεί ακριβώς στηρίζεται.

Οπότε με όλα αυτά ως σκεπτικό , η αποστολή του ΥΔΡΑ έχει συντριπτικά μεγαλύτερα οφέλη από την μη συμμετοχή της Ελλάδος. Η αφορμή φυσικά είναι η προστασία σκαφών Ελληνικής σημαίας (ελάχιστα), αλλά οι αιτίες πιο πάνω είναι κάτι που όποιος δεν τις αποδέχεται , είτε είναι απλά ανόητος είτε έχει υστεροβουλία κατά της χώρας.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024