30/04/2024

DAILYBRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (14/3/24)

ΗΠΑ- Ιράν: Οι ΗΠΑ φέρεται να είχαν έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν τον Ιανουάριο για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων των Χούτι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι διαπραγματεύσεις, με στόχο την αποτροπή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, διεξήχθησαν στο Ομάν, με τους μεσολαβητές της χώρας να ανταλλάσσουν μηνύματα μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Προφανώς συζητήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένα σχέδια.

ΗΠΑ- Ισραήλ: Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να «ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πρόσβασης» και να χαλαρώσει τους «περιττούς περιορισμούς» στα εμπορεύματα που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πεινούν.

Παλαιστινιακή Αρχή: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διόρισε τον Μοχάμεντ Μουσταφά, έναν από καιρό αξιόπιστο σύμβουλο για οικονομικές υποθέσεις, πρωθυπουργό, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ο διορισμός του Μουσταφά έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση του προκατόχου του, Μοχάμαντ Σταγιέχ , επικαλούμενος την ανάγκη αλλαγής μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε την σύγκρουση στη Γάζα.

Ρωσία: Η αυτόνομη περιοχή της Γκαγκαουζίας της Μολδαβίας βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά προμηθειών φυσικού αερίου απευθείας από τη Ρωσία σε μειωμένη τιμή, δήλωσε η επικεφαλής της περιοχής, Ευγκένια Γκουτούλ, που υποστηρίζει τη Μόσχα, σε συνέντευξη Τύπου στο Κισινάου. Η  Gutul, μια μολδαβική εταιρεία είχε προγραμματίσει προηγουμένως να εισάγει προμήθειες ενέργειας από την Τουρκία με μειωμένο κόστος, αλλά η κυβέρνηση της Μολδαβίας εμπόδισε το έργο. Η Γκουτούλ συναντήθηκε προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι την περασμένη εβδομάδα.

 Αρκτική: Ο στρατός των ΗΠΑ επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην Αρκτική εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την παρουσία της Ρωσίας και της Κίνας εκεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Business Insider. Η έκθεση κάλυψε μια άσκηση εκπαίδευσης του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό δύο εβδομάδων κοντά στο Fairbanks της Αλάσκας, στην οποία συμμετείχαν 8.000 στρατιώτες και σύμμαχοι. Οι ασκήσεις ξεκίνησαν για πρώτη φορά μόλις πριν από τρία χρόνια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έκθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Αρκτική είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Ρωσία και μια περιοχή έντονου ανταγωνισμού.

Τουρκία και Ιράκ: Τούρκοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες στη Βαγδάτη την Πέμπτη. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο επικεφαλής των πληροφοριών εκπροσώπησαν την Άγκυρα στη συνάντηση, στην οποία φέρεται να πίεσαν την ιρακινή κυβέρνηση να χαρακτηρίσει επίσημα το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή PKK, τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στη Βαγδάτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία τις επόμενες εβδομάδες για να συζητήσει πολιτικά ζητήματα, θέματα ασφάλειας και οικονομικά.

Αφρική: Η Νιγηρία θα άρει τις κυρώσεις στον γειτονικό Νίγηρα και θα ανοίξει ξανά τα κοινά σύνορά της, ανακοίνωσε την Τετάρτη η νιγηριανή κυβέρνηση. Η κίνηση έρχεται καθώς η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής προσπαθεί να επανενσωματώσει τρία κράτη που είχαν ανασταλεί οι ιδιότητές τους μετά από στρατιωτικά πραξικοπήματα. Οι χώρες – Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας – ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το μπλοκ τον Ιανουάριο, κατηγορώντας το για άδικη μεταχείριση. Επίσης, σχημάτισαν το δικό τους αμυντικό σύμφωνο, που ονομάζεται Συμμαχία των κρατών του Σαχέλ, τον Σεπτέμβριο.

Β.Κορέα: Η Βόρεια Κορέα παρουσίασε την Τετάρτη ένα νέο άρμα μάχης κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης υπό την επίβλεψη του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Λίγο αργότερα, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξήγαγαν ασκήσεις  με πραγματικά πυρά στο Pocheon, 25 χιλιόμετρα νότια των συνόρων με τη Βόρεια Κορέα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024