30/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (15/3)

Μέση Ανατολή: Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε σε Ιρανούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βηρυτό να μην αναμειχθούν στη σύγκρουσή του με το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον Φεβρουάριο, ο Νασράλα φέρεται να καθησύχασε τον διοικητή της επίλεκτης μονάδας Κουντς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ότι εάν η σύγκρουση με το Ισραήλ κλιμακωθεί, δεν θέλει να παρασυρθεί το Ιράν.

Ισραήλ: Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε το σχέδιο του στρατού για μια επιχείρηση στη Ράφα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληγέντος από τον πόλεμο πληθυσμού της Γάζας έχει αναζητήσει καταφύγιο.Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο στρατός ήταν «έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την εκκένωση του πληθυσμού».

Ιαπωνία: Η Ιαπωνία θα χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες μεταφοράς αμυντικού εξοπλισμού της για να επιτρέψει την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς που θα αναπτυχθούν από κοινού με τη Βρετανία και την Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση του Kyodo News. Τα δύο κυβερνώντα κόμματα της χώρας σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν να τροποποιήσουν την πολιτική αργότερα αυτόν τον μήνα για να επιτρέψουν την εξαγωγή των τζετ σε ξένους πελάτες. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida προφανώς υποσχέθηκε ότι τα τζετ θα πωλούνταν μόνο σε χώρες που έχουν υπογράψει σύμφωνο μεταφοράς αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας με την Ιαπωνία και ότι κάθε πώληση θα απαιτεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

 

Αφρική:  Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και μια κοινοπραξία κινεζικών εταιρειών υπέγραψαν μια τροποποίηση σε μια συμφωνία εξόρυξης του 2008 που το Κονγκό υποστήριξε ότι είχε μεγάλη κλίση υπέρ του Πεκίνου. Σύμφωνα με τους νέους όρους, οι κινεζικές εταιρείες συμφώνησαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους σε υποδομές στο Κονγκό από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια και να ενισχύσουν το μερίδιο της κυβέρνησης του Κονγκό στη Sicohydro, η οποία εκμεταλλεύεται τον υδροηλεκτρικό σταθμό Busanga, από 10% σε 40%. Τον Φεβρουάριο του 2023, μόνο 822 εκατομμύρια δολάρια από τα αρχικά 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν, σύμφωνα με τη Γενική Επιθεώρηση Οικονομικών του Κονγκό, ενώ οι κινεζικές εταιρείες είχαν κέρδη άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμφωνία.

 

Κεντρική Ασία:  Εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κεντρική Ασία πραγματοποίησαν το πρώτο τους συνέδριο με το όνομα B5+1 Forum στο Αλμάτι την Πέμπτη. Περισσότεροι από 200 ειδικοί και επενδυτές από τις ΗΠΑ, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, με στόχο την προώθηση του διαλόγου μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν.

 

Μογγολία:  Η υπό την ηγεσία της Ρωσίας Ευρασιατική Οικονομική Ένωση πραγματοποίησε συνομιλίες για μια προσωρινή εμπορική συμφωνία με τη Μογγολία, εταίρο προτεραιότητας για το μπλοκ. Η πιθανή συμφωνία αναμένεται να καλύπτει μια περιορισμένη γκάμα προϊόντων και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

 

Καζακστάν- Κιργιστάν:  Το Καζακστάν σχεδιάζει να απαγορεύσει την πώληση πιστοποιημένων ή αδειοδοτημένων προϊόντων στο Κιργιστάν από την 1η Ιουλίου. Το Υπουργείο Εμπορίου του Καζακστάν εξέφρασε ανησυχίες για την ασφάλεια των προϊόντων που προέρχονται από τη γείτονά του, συγκεκριμένα την έκδοση «γκρίζων» πιστοποιητικών για προϊόντα που δεν έχουν ελεγχθεί συμμόρφωση με τα πρότυπα. Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024