26/04/2024

Tουρκία και Ευρώπη – Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα 

Κάθε φορά που η Ευρώπη συγκαλεί τα ανώτατα όργανα της με στόχο να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, έρχεται η πολιορκία της Βιέννης. Αναρωτιέμαι αν οι σημερινοί τεχνοκράτες έχουν διαβάσει Ιστορία.

Να θυμίσω λοιπόν εδώ πως μετά την πτώση του Βυζαντίου το 1453 (που ήταν αποτέλεσμα της Άλωσης της Πόλης από τους σταυροφόρους και της μετέπειτα αδυναμίας Καθολικών και Ορθοδόξων να βρουν λύση ενώ οι Οθωμανοί πλησίαζαν, αλλά και της πεποίθησης πολλών Ορθοδόξων πως ήταν θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει) ο δρόμος προς την Ευρώπη έμεινε ανοιχτός για την εξάπλωση των Τούρκων που προχώρησαν καταλαμβάνοντας σταδιακά την Πελοπόνησσο, Στερεά Ελλάδα, Αλβανία, Ουγγαρία, προχωρώντας μέσα από τα Βαλκάνια μέχρι που έφτασαν στην Βιέννη, μια από τις μεγαλουπόλεις της κεντρικής Ευρώπης, την οποία τώρα μέσα στα φιλόδοξα επεκτατικά τους σχέδια αποκαλούσαν «κόκκινο μήλο», όπως τα χρόνια πριν από την Άλωση του 1453 ονόμαζαν την Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα οι Τούρκοι προσπάθησαν δυο φορές να καταλάβουν την πόλη. Μια το 1529 και μια το 1683 (από 14 Ιουλίου μέχρι 12 Σεπτεμβρίου) και η πόλη σώθηκε ουσιαστικά την τελευταία στιγμή.

Επειδή η Ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνεται ως φάρσα και συχνά ως τραγωδία, να ενημερώσω τους Ευρωπαίους, που είναι φίλοι και σύμμαχοι αλά καρτ πως σήμερα μπορεί οι Τούρκοι να μην σκάβουν υπόγεια λαγούμια μέχρι κάτω από τα θεμέλια των τειχών και να τα ανατινάζουν όπως το καλοκαίρι του 1683, αλλά στέλνουν ορδές φανατικών μουσουλμάνων καθώς ο Ερντογάν φροντίζει με κάθε τρόπο να συνεχίζεται το λαθρεμπόριο ψυχών και φανατικών με πολύτιμο αρωγό σ΄αυτή του την προσπάθεια τα Λευκά Κράνη και όχι μόνο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024