27/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Ο κόσμος με μια ματιά (8/12)

 

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε αρκετές δηλώσεις σχετικά με το μέλλον της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή τους επί του ουκρανικού εδάφους. Είπε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να είναι «μια μακρά διαδικασία», αλλά ότι μια άλλη κινητοποίηση δεν θα είχε νόημα, αφού μόνο 150.000 από τα 300.000 άτομα που έχουν κινητοποιηθεί βρίσκονται στη ζώνη επιχείρησης και μόνο 77.000 βρίσκονται σε μονάδες μάχης. (Πολλοί στο μεταξύ στο εσωτερικό της Ρωσίας εικάζουν για την πιθανότητα νέας κινητοποίησης στρατευμάτων.) Επιπλέον, επέμεινε ότι η χώρα του θα χρησιμοποιούσε όπλα μαζικής καταστροφής μόνο ως απάντηση σε μια επίθεση της δύσης

Ο υπουργός Ενέργειας του Ουζμπεκιστάν έθεσε αμφιβολίες για την πρόταση της Μόσχας να σχηματίσει μια ένωση φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας, Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν. Είπε ότι η χώρα του, η οποία γνώρισε πρόσφατα ελλείψεις φυσικού αερίου, δεν θα συμφωνούσε με «πολιτικούς όρους σε αντάλλαγμα για φυσικό αέριο» και θα συνεργαστεί μόνο σε ένα έργο φυσικού αερίου με εμπορική βάση. Η Μόσχα, η οποία επιδιώκει στενότερους δεσμούς στην Κεντρική Ασία, είχε προτείνει την ιδέα ως τρόπο υποστήριξης των ενεργειακών ανταλλαγών μεταξύ των τριών χωρών καθώς και των εξωτερικών αγορών.

Η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom είπε ότι αύξησε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα τον Δεκέμβριο μετά από αίτημα της China National Petroleum Corp. Οι παραδόσεις της Gazprom μέσω του αγωγού Power of Siberia αυξήθηκαν κατά 16,1% πάνω από τις συμβατικές υποχρεώσεις στις 7 Δεκεμβρίου. Η κινεζική κατανάλωση αυξάνεται μετά τη χαλάρωση των μέτρων των lockdowns.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε την άδεια να αναπτύξει το πρώτο νέο ανθρακωρυχείο στη χώρα εδώ και 30 χρόνια. Το ορυχείο θα εξάγει άνθρακα οπτανθρακοποίησης, ο οποίος χρησιμοποιείται στη βιομηχανία χάλυβα. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι το έργο, το οποίο είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση, θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές άνθρακα, ειδικά από τη Ρωσία, η οποία προμήθευε το 40% του άνθρακα οπτανθρακοποίησης της Βρετανίας.

Η Αυστραλία θα γίνει παγκόσμιος κόμβος εξόρυξης και διύλισης λιθίου μετά από μια σειρά προγραμματισμένων επενδύσεων, σύμφωνα με νέα έκθεση. Η χώρα προμηθεύει ήδη σχεδόν το μισό παγκόσμιο λίθιο, αλλά η ικανότητα διύλισής της αναμένεται να αυξηθεί κατά 10 φορές τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο έλεγχος του λιθίου και άλλων σπάνιων γαιών είναι όλο και πιο πολύτιμος, δεδομένης της σπανιότητας και της σημασίας τους για τις μπαταρίες και άλλες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου Σι Τζίνπινγκ στη Σαουδική Αραβία, σαουδαραβικές και κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν 34 επενδυτικές συμφωνίες σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, το πράσινο υδρογόνο, η ηλιακή ενέργεια, η τεχνολογία πληροφοριών, οι υπηρεσίες cloud, οι μεταφορές, η επιμελητεία, η υγεία, η στέγαση και οι κατασκευές.

Οι αρχές στο Ιράν εκτέλεσαν σήμερα έναν διαδηλωτή, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim. Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόκειται για τον Μοχσέν Σακα. Όπως αποκαλύπτει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις νοσηλεύονται με τραύματα που δέχτηκαν από αεροβόλα όπλα σε διάφορα μέρη του σώματός τους με την κατάσταση να παραμένει εκτός ελέγχου στη χώρα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024