28/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Ο κόσμος με μια ματιά (7/12)

 

Η Κίνα ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της COVID-19. Το νέο σχέδιο 10 σημείων του Πεκίνου επιτρέπει σε άτομα που έχουν βγει θετικά αλλά έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, καθώς και σε όσους πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, να μπουν σε καραντίνα στο σπίτι αντί σε κρατικές εγκαταστάσεις. Μειώνει επίσης τις απαιτήσεις δοκιμών για διαπεριφερειακές μεταφορές και είσοδο σε δημόσιους χώρους, εκτός από γηροκομεία, ιατρικά ιδρύματα και σχολεία. Το Πεκίνο αναπτύσσει επίσης ένα σχέδιο 12 σημείων με στόχο τη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τη στήριξη της οικονομίας. Ωστόσο, αξιωματούχοι της χώρας συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τάσεις στους θανάτους, για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η επιστροφή σε αυστηρότερα μέτρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις εναλλαγές στρατευμάτων και εξοπλισμού, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Αυστραλίας. Η Ιαπωνία θα ενσωματωθεί επίσης στις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στην Αυστραλία, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των τριών συμμάχων. Σε απάντηση, η Κίνα προειδοποίησε για τις συνέπειες των αυξανόμενων στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στην περιοχή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στη Σαουδική Αραβία σήμερα Τετάρτη για επίσημη επίσκεψη. Ο Σι θα συμμετάσχει σε δύο συνόδους κορυφής –μία με αραβικά κράτη και μία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου– κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Θα συζητηθούν προοπτικές για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία. Η Σαουδική Αραβία στρέφει σταθερά την εστία της στην Κίνα εν μέσω των αυξανόμενων διαφωνιών του Ριάντ με την Ουάσιγκτον.

Σε μια συνάντηση που φιλοξένησε η Μόσχα, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης της Ρωσίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν συνομιλίες για μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, καθώς και για προσπάθειες ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών στην περιοχή. Ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι έτοιμη να κανονίσει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν στη Ρωσία. Η Μόσχα προσπαθεί να διατηρήσει την επιρροή της μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων της ενεργώντας ως μεσολαβητής σε περιφερειακές συγκρούσεις στον Καύκασο.

Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν 25 άτομα ύποπτα για σχεδιασμό πραξικοπήματος. Οι ύποπτοι, ορισμένοι από τους οποίους πιστεύεται ότι ανήκουν στο ακροδεξιό κίνημα Reichsburger, φέρεται ότι σχεδίαζαν να εισβάλουν στο κτίριο του κοινοβουλίου και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για εξτρεμιστικές ομάδες όπως αυτές.

Την «προσωρινή» αναστολή λειτουργίας του Κογκρέσου και το διορισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την παραπομπή του σε δίκη. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ακόμη ότι θα γίνουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα ώστε το νέο σώμα να εργαστεί σε νέο Σύνταγμα για τη χώρα τους σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους εννέα μήνες. Μέχρι την αποκατάσταση του νέου κοινοβουλίου, «η κυβέρνηση θα κυβερνά με διατάγματα», όπως τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες με την Τουρκία σχετικά με τους κινδύνους των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοδυτική Συρία, μολονότι στηρίζουν το δικαίωμα της Άγκυρας στην αυτοάμυνα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. «Δεν θέλουμε να δούμε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία οι οποίες θα θέσουν τους αμάχους σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι είναι ήδη, θα θέσουν σε κίνδυνο τους στρατιώτες και το προσωπικό μας στη Συρία ή την αποστολή μας για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024