27/04/2024

Καθημερινό Σημείωμα: Ο κόσμος με μια ματιά (6/12)

 

Η Μόσχα δήλωσε ότι ενδέχεται να απαγορεύσει στις ρωσικές εταιρείες να πωλούν πετρέλαιο χρησιμοποιώντας ανώτατο όριο τιμής πριν από το τέλος του έτους. Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στο ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου, που ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι καθ επιβλήθηκε από την ΕΕ, την ομάδα των G-7 και την Αυστραλία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός πραγματοποίησε ανεπιτυχείς επιθέσεις με drone τη Δευτέρα σε αεροδρόμια στις δυτικές ρωσικές περιοχές Ryazan και Saratov, όπου σταθμεύουν αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, και ξανά την Τρίτη στην περιοχή Kursk. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να συζητήσει την εσωτερική ασφάλεια, με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει αργότερα ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στις περιοχές για την προστασία των εγκαταστάσεων πετρελαϊκών υποδομών.

Η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ υπέγραψαν μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική συμφωνία μετά από συνάντηση μεταξύ των αρχηγών των κρατών τους. Η εταιρική σχέση των δύο χωρών θα προβλέπει μεγαλύτερη εμπορική και αμυντική συνεργασία και περιλαμβάνει σχέδιο για την προστασία των εμπορικών οδών εφοδιασμού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι οποίες είναι κρίσιμες και για τις δύο χώρες, αλλά είναι ευάλωτες στον κινεζικό ανταγωνισμό.

Η Ινδία φιλοξένησε σήμερα συνάντηση αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας της Κεντρικής Ασίας για να συζητηθεί η περιφερειακή ολοκλήρωση, καθώς και το περιβάλλον ασφαλείας στο Αφγανιστάν. Ινδοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τη συνδεσιμότητα του εμπορίου και των μεταφορών της Κεντρικής Ασίας ως βασική προτεραιότητα για την Ινδία. Ο ανταγωνισμός στην Κεντρική Ασία, την οποία η Ρωσία βλέπει ως την παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της, αυξάνεται τους τελευταίους μήνες καθώς το Κρεμλίνο είναι απασχολημένο με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Μετά την απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει την πρεσβεία του στο Ισραήλ, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές τεχνολογίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει καθώς οι εντάσεις με το Ιράν επιδεινώνονται.

Νέο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία NIOC προανήγγειλε πως ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Πτώση παρουσίασε η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές του για την προεδρία στην Τουρκία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Metropoll στη γειτονική χώρα.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024