28/04/2024

Η «εισβολή» της Κίνας

Participants at the Arab-China Business Conference in Riyadh, Saudi Arabia, June 11, 2023. - TWITTER

 

Μια αραβο-κινεζική επιχειρηματική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική Αραβία στις 11-12 Ιουνίου απέδωσε περισσότερες από 30 επενδυτικές συμφωνίες αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξόρυξη, η γεωργία, ο τουρισμός και η τεχνολογία. Η διάσκεψη στην οποία επετεύχθησαν πάνω από 30 συμφωνίες σε μια συγκέντρωση που φιλοξένησε σχεδόν 3.500 εκπροσώπους από 20 χώρες,ανανεώνει τη δυναμική για την ώθηση της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμπντουλαζίζ Σάγκερ, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών του Κόλπου με έδρα τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι μια πιο δυναμική Κίνα αναλαμβάνει τώρα την πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή όπου δεν βρίσκονται οι ΗΠΑ. «Το Πεκίνο παρουσιάζεται ως εναλλακτική λύση στην Ουάσιγκτον σε μια περιοχή που είναι ανοιχτή σε παγκόσμια εμπλοκή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο εντοπισμός της παραγωγής ήταν στην ημερήσια διάταξη, με μια κοινοπραξία 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων με μια κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων για την ανάπτυξη, την κατασκευή και την πώληση οχημάτων, μια συμφωνία 533 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή εργοστασίου σιδήρου στο βασίλειο και μια συμφωνία 250 εκατομμυρίων δολαρίων με την κρατική Κίνα Η Railway Construction Corporation θα κατασκευάσει βαγόνια τρένων στη Σαουδική Αραβία. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα πάνελ της εκδήλωσης ήταν αγγλόφωνα,

Η διάσκεψη έλαβε χώρα λίγες μόνο μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Σαουδική Αραβία και κατά τη διάρκεια των υψηλών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Κίνας, καθώς έχουν περάσει μόλις τρεις μήνες μετά τη μεσολάβηση του Πεκίνου για τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

 

«Αν θέλετε έναν έμπιστο συνεργάτη στον κόσμο – έναν από τους καλύτερους εταίρους στον κόσμο – είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο Μοχάμεντ Αμπουναγιάν, πρόεδρος μιας σαουδαραβικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μιλώντας στην εκδήλωση. «Η Κίνα είναι ένας εταίρος στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε», πρόσθεσε. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες που προσκλήθηκαν στην Αραβο-Κινεζική Επιχειρηματική Διάσκεψη περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δείχνοντας ότι οι Σαουδάραβες αδιαφορούν για το ζήτημα και επιθυμούν να αναδειχθούν ως δύναμη στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία προσελκύει κινεζικές επενδύσεις για να ξεκινήσει τα έργα διαφοροποίησης της. «Η Κίνα ασχολείται με μετρητά. Εντωμεταξύ δυτικοί σύμβουλοι και τραπεζίτες εξάγουν κεφάλαια», σχολίασε σε tweet ένα στέλεχος οικονομικών με έδρα το Ντουμπάι. Επίσης, μια στροφή προς την Ασία από τα επενδυτικά ταμεία των κρατών του Κόλπου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις 1 έως 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη Μέση Ανατολή στην Κίνα. Υπάρχουν και άλλα: «Ο τουρισμός είναι ένας πυλώνας του Σαουδικού Οράματος 2030 και η Κίνα κατατάσσεται πολύ ψηλά παγκοσμίως ως πηγή τουριστών», σημείωσε το Al Jazeera. «Τα κράτη του Κόλπου στοιχηματίζουν τη μελλοντική τους ευημερία και όλο και περισσότερο την ασφάλειά τους σε μια ανερχόμενη, παντοδύναμη Κίνα. Ελπίζω να υπάρχουν άνθρωποι στις διάφορες πρωτεύουσες του Κόλπου που πληρώνονται για να κάνουν έκτακτα», ανέφερε σε tweet ο διευθυντής Περιφερειακής Ασφάλειας σε βρετανική δεξαμενή σκέψης. Το Dubai Multi Commodities Center ανέφερε αύξηση 24% στις κινεζικές εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στη ζώνη ελεύθερου εμπορίου του την Πέμπτη.

Καθώς υπογράφονταν συμφωνίες στο Ριάντ, σχεδόν 4.500 μίλια μακριά στην κινεζική πόλη Qingdao, ο μαροκινός στρατός ολοκλήρωσε τις εκπαιδευτικές του συνεδρίες στα κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong II που αγόρασε το Ραμπάτ από το Πεκίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Τα μαροκινά πρακτορεία ειδήσεων Tamaghrabit, Rue20 και Telexpresse ανέφεραν ότι οι εκπαιδευτικές ασκήσεις διήρκεσαν έναν ολόκληρο μήνα, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση των δραστηριοτήτων ή τους συμμετέχοντες.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έφτασε στην Κίνα, την πρώτη του επίσκεψη από το 2023. Η επίσκεψη δεν είναι ασυνήθιστη για έναν Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο προκάτοχος του Γιάσερ Αραφάτ  επισκέφθηκε την Κίνα το 1993 και έλαβε τιμητική φρουρά σε μια τελετή υποδοχής έξω από τη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο. Αυτό που άλλαξε τρεις δεκαετίες αργότερα, είναι ο πιο διεκδικητικός ρόλος και η δημόσια προσφορά του Πεκίνου να μεσολαβήσει μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Η κινεζική προσφορά έχει σχεδιαστεί κυρίως για να ενισχύσει τη διπλωματική επιρροή του Πεκίνου στην περιοχή μετά τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και λιγότερο να κάνει με τις σκληρές πραγματικότητες της σύγκρουσης Παλαιστινίων-Ιράν.

Διπλωματικά, τις προηγούμενς  άνοιξε επίσης το πέμπτο προξενείο της Τουρκίας στη νοτιοδυτική κινεζική πόλη Chengdu. Το άνοιγμα του προξενείου συνένη λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέβαλε την κατεύθυνση για εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Κίνας και Τουρκίας, ειδικά στο οικονομικό μέτωπο.

 

Η Κίνα συνεργάζεται με την Παλαιστίνη για να βελτιώσει τη θέση της στη Μέση Ανατολή

Ο ρόλος της Κίνας στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024