03/05/2024

Σύντομη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των G20

Γιώτα Χουλιάρα
Διεύθυνση Σύνταξης

Η σύνοδος κορυφής της ομάδας G20 ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο στο Νέο Δελχί, δίνοντας μια μοναδική ευκαιρία στον πρόεδρο της χώρας Ναρέντα Μόντι να αναδείξει τον σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο ρόλο της Ινδίας στη διεθνή σκηνή.

Από τη δημιουργία της, η ομάδα G20 έχει διατηρήσει τη θέση της ως κρίσιμης σημασίας πλατφόρμα για διάλογο μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Παγκόσμιου Νότου, κάτι που ενισχύθηκε με την προεδρία της Ινδίας τη φετινή χρονιά.

Ας κάνουμε μια σύντομη αποτίμηση των δεδομένων που προέκυψαν:

Οι χώρες της G20 δεν καταδίκασαν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Αντίθετα, η σύνοδος κορυφής μίλησε για άρση των κυρώσεων για χάρη μιας «συμφωνίας σιτηρών». Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες καταδίκασαν τη χρήση βίας στην Ουκρανία για εδαφικό κέρδος, χωρίς να ονομάσουν τη Ρωσία.

Το έγραφο της δήλωσης, σημειώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει ότι όλα τα κράτη «πρέπει να απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας με σκοπό εδαφικές κατακτήσεις που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους». Η δήλωση σημειώνει επίσης ότι η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων όπως οι New York Times, το Der Spiegel κι το Al Jazeera δεν έγινε ρητή αναφορά στη ρωσική επιθετικότητα, σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην περσινή σύνοδο κορυφής της ομάδας G20 στο Μπαλί. Το περσινό έγγραφο ανέφερε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας». Ενώ η Διακήρυξη του Μπαλί είχε καταδικάσει με τον πιο έντονο τρόπο τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, η Διακήρυξη του Δελχί δεν κάνει καμία αναφορά στη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου. Αντιθέτως γίνεται μόνο μια παροδική αναφορά της Ρωσίας σε σχέση με τη συμφωνία σιτηρών, γνωστή ως συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

Η φετινή δήλωση ζητά την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για την ασφαλή ροή σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θυμίζω πως η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, κατηγορώντας τη Δύση.

Το Bloomberg έγραψε επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε χωριστές συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με αρκετούς ηγέτες της G20 για να τους πείσει να συμμορφωθούν με τους όρους της Ρωσίας (επρόκειτο για όσα του ζήτησε στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Σότσι ο Πούτιν) για την επανέναρξη της συμφωνίας για τα σιτηρά. Σε αυτές τις συναντήσεις, η Άγκυρα ζήτησε από τους παγκόσμιους ηγέτες να διευκολύνουν την ασφάλιση των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων από την Lloyd’s Bank of London, καθώς και να επανασυνδέσουν τη Ρωσία με το σύστημα SWIFT για διεθνείς πληρωμές. (Δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτά θα γίνουν δεκτά γιατί αφορούν τις δυτικές κυρώσεις και αν η Δύση κάνει πίσω θα είναι ιδοσύναμο με παραδοχή ήττας).

Η Bild αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έγραψε επιστολή στον Σεργκέι Λαβρόφ στα τέλη Αυγούστου. Σε αυτό, ο Γκουτέρες είπε ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να εκπληρώσει τους όρους της Ρωσίας που είναι απαραίτητοι για την επανέναρξη της «συμφωνίας σιτηρών». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε τις προτάσεις και τις χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικές».

Στα σημαντικά της συνόδου το γεγονός πως οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η ΕΕ ολοκλήρωσαν μια ιστορική συμφωνία για έναν νέο Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης. Αυτό αφορά και τη χώρα μας και οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024