27/04/2024

DAILYBRIEFING: Oι σημαντικότερες ειδήσεις (20/3/24)

Ο επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα»  το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες το 2023 έφτασαν τους 1,45°C (2,61°F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ανέφερε η έκθεση. Πρόσθεσε ότι το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο του περασμένου έτους έκανε τις θερμοκρασίες ιδιαίτερα υψηλές και το έτος που ακολουθεί ένα συμβάν Ελ Νίνιο είναι συνήθως ακόμη πιο ζεστό. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών του περασμένου έτους, η υποχώρηση των παγετώνων και η απώλεια πάγου στη θάλασσα της Ανταρκτικής ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Η Σερβία απέκτησε πρόσφατα βασικά εξαρτήματα για το σύστημα αεράμυνας 2K12 Kub από την Ουγγαρία. Η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια σταθμών ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων, οι οποίοι είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργοποίηση του συστήματος και οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Ο σερβικός στρατός διατηρεί τρεις μονάδες Kub-M και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα υπομονάδα. που θα απαιτήσει την απόκτηση μεταχειρισμένων ραδιοηλεκτρονικών οχημάτων. Αρχικά αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960, αλλά το 2K12 Kub εκσυγχρονίστηκε από κοινού από την Ουγγαρία και την Πολωνία τη δεκαετία του 2000.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της αναστολής των δασμών και των ποσοστώσεων στις ουκρανικές εισαγωγές για ένα ακόμη έτος. Ωστόσο, η ΕΕ αποφάσισε επίσης να εισαγάγει «διασφαλίσεις» για την προστασία των παραγωγών  ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων της ΕΕ. Οι δασμοί στη βρώμη, το καλαμπόκι, τα δημητριακά και το μέλι θα εφαρμοστούν εάν οι εισαγωγές υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 2022 και του 2023.  Οι αγρότες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην παράταση, υποστηρίζοντας ότι δίνει στους Ουκρανούς παραγωγούς ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφώνησαν σε ένα νέο σύστημα για την αποτελεσματικότερη επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Η κίνηση κρίθηκε απαραίτητη αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες για τους  εμπορικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία, παρά την έλλειψη έρευνας ή επιβεβαίωσης των δεσμών από την Άγκυρα, ανέφερε η εφημερίδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ουάσιγκτον θα ενημερώσει την Άγκυρα για εταιρείες που είναι ύποπτες ότι έχουν δεσμούς με τη Μόσχα και θα ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα πριν επιβληθούν κυρώσεις.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Μια ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να συζητήσει την προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα, όπου πολλοί Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν καταφύγει για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι  και η Αυστραλή ομόλογός του, Πένι Ουόνγκ, είχαν συνομιλίες στην Καμπέρα την Τετάρτη. Ο Γι εξέφρασε την προθυμία του να ενισχύσει τους δεσμούς σε νέους και παραδοσιακούς τομείς συνεργασίας, ενώ η Ουόνγκ συμφώνησε να ενισχύσει περαιτέρω τον διάλογο και να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Πεκίνο. Οι δύο χώρες είδαν πρόσφατα μια απόψυξη στις σχέσεις μετά τις εντάσεις που προέκυψαν στην αρχή της πανδημίας COVID-19.

Το Τουρκμενιστάν και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας κατά τη διάρκεια συνομιλιών αυτή την εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, ηγέτες επιχειρήσεων από το Τουρκμενιστάν, την ΕΕ και άλλους θεσμούς πραγματοποίησαν συνέδριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων και του εμπορίου.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024