30/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις (19/3/24)

Αρμενία: Η Αρμενία πρέπει να παραχωρήσει τέσσερα συνοριακά χωριά στο Αζερμπαϊτζάν για να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην παραμεθόρια περιοχή την Τρίτη. Σύμφωνα με τον Πασινιάν, η κυβέρνηση της Αρμενίας συμφώνησε να οριοθετήσει όλα τα σύνορα και να επιστρέψει ορισμένες περιοχές που αναγνωρίζονται διεθνώς ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχονται από το Ερεβάν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Εν συντομία, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει άλλη μια μάχη «μέχρι το τέλος της εβδομάδας». Οι δηλώσεις γίνονται καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισκέπτεται την Αρμενία για συνομιλίες με τον Πασινιάν και τον Αρμένιο πρόεδρο.

Αζερμπαϊτζάν: Σχετικά, ο Στόλτενμπεργκ βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη Δευτέρα για συνομιλίες για μια νέα συμφωνία συνεργασίας. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το έγγραφο θα συμβάλει στην ευθυγράμμιση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στην ανάπτυξη άλλων τομέων συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Σύστημα πληρωμών MIR: Οι αρμενικές τράπεζες θα σταματήσουν να δέχονται το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με την τοπική θυγατρική της ρωσικής VTB Bank. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την επιβολή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης του συστήματος Mir τον Φεβρουάριο, στη δεύτερη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Τουρισμού της Κούβας είπε ότι η χώρα του θα επεκτείνει τη χρήση του Mir καθιστώντας την αποδοχή των καρτών του υποχρεωτική για όλες τις εγκαταστάσεις στο νησί.

Ευρώπη: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει δασμό στα σιτηρά από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι Financial Times. Ο δασμός θα ανέλθει στα 95 ευρώ ανά μετρικό τόνο στα δημητριακά, επιπλέον του δασμού 50 τοις εκατό στους ελαιούχους σπόρους και τα παράγωγά τους προϊόντα. Οι αγρότες ζητούν απαγόρευση εισαγωγών και διαμετακόμισης μέσω της ΕΕ προϊόντων διατροφής από τις δύο χώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασαν το ρεκόρ των 4 εκατομμυρίων τόνων το 2023, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 1 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης σιτηρών στην ΕΕ.

Γαλλία- Πολωνία: Η Γαλλία φέρεται να έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια της Πολωνίας να επιβάλει περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η στροφή θα μπορούσε να διακόψει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την επέκταση της αφορολόγητης πρόσβασης της Ουκρανίας στις αγορές της ΕΕ για έναν ακόμη χρόνο – μια πολιτική που βρέθηκε στο επίκεντρο των διαμαρτυριών των αγροτών για αυτό που θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό από τα ουκρανικά προϊόντα. Νομοθέτες και αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν το μέτρο, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα για την επιβολή περιορισμών σε ορισμένες ουκρανικές εισαγωγές.

Ιαπωνία: Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο θα αυξηθεί μέτρια από -0,1 τοις εκατό σε ένα εύρος από 0 τοις εκατό έως 0,1 τοις εκατό, τερματίζοντας μια πολυετή πολιτική νομισματικής τόνωσης. Παρά τα νέα, το ιαπωνικό γεν εξακολουθούσε να υποχωρεί πέρα από το σημαντικό 150 στο μάρκο του δολαρίου, καθώς η τράπεζα απέτυχε να σηματοδοτήσει περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Ρωσία – Κίνα: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο για συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, σε αυτό που θα μπορούσε να είναι το πρώτο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου στο εξωτερικό κατά τη νέα του προεδρική θητεία, σύμφωνα με πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

ΗΠΑ-Μέση Ανατολή: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken θα επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024