27/04/2024

DAILY BRIEFING: Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας (18/3/24)

ΗΠΑ- Ισραήλ: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ράφα και τις προσπάθειες για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Το τηλεφώνημα ήταν το πρώτο ανάμεσά στους δύο άνδρες από τις 15 Φεβρουαρίου και γίνεται την ώρα που η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ αυξάνεται λόγω της διαχείρισης του πολέμου στην Γάζα από τον Νετανιάχου.

 


Αίγυπτος:
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για να αναβαθμίσουν τη σχέση τους σε στρατηγική εταιρική  κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κάιρο. Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα παράσχει στην Αίγυπτο 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ (8,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε προνομιακά δάνεια, επενδύσεις και επιχορηγήσεις τα επόμενα τρία χρόνια. Από αυτό το σύνολο, τα 200 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση της μετανάστευσης.

 

Καύκασος: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Μπακού το Σαββατοκύριακο. Συζήτησαν την ενεργειακή ασφάλεια και ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε τον αυξανόμενο ρόλο του Αζερμπαϊτζάν στην προμήθεια φυσικού αερίου στους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Συζήτησαν επίσης τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία, την οποία θα επισκεφθεί και ο Στόλτενμπεργκ, μαζί με τη Γεωργία, αυτή την εβδομάδα.

 

ΝΑΤΟ:  Ξεκίνησε η κατασκευή στη Ρουμανία της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Με κόστος 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, η εγκατάσταση θα μπορεί να φιλοξενήσει 10.000 στρατιώτες και τις οικογένειές τους και θα βρίσκεται στη σημερινή αεροπορική βάση Mihail Kogalniceanu. Όταν ολοκληρωθεί, θα ξεπεράσει το γερμανικό Ramstein ως τη μεγαλύτερη βάση στην ήπειρο.

 

Ιράν: Το Ιράν υπέγραψε σύμβαση ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων με εγχώριες εταιρείες για την ανάπτυξη έξι κοιτασμάτων πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η συμφωνία θα αυξήσει την παραγωγή κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα. Σε μια προσπάθεια να τονώσει τις επιχειρήσεις για τον ενεργειακό τομέα της χώρας, ο υπουργός είπε ότι το Ιράν έχει επίσης ολοκληρώσει εργασίες σε περίπου 130 ημιτελή έργα αξίας 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έχει ξεκινήσει 50 νέες πρωτοβουλίες.

 

Ισραήλ – Κίνα: Το Πεκίνο έστειλε τον πρώτο του διπλωμάτη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα για συνομιλίες σχετικά με τη διευθέτηση της σύγκρουσης. Ο απεσταλμένος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Kejian επισκέφθηκε τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη στις 13 Μαρτίου για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών την επόμενη ημέρα. Συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς στη Ντόχα.

 

 

Αφρική: Η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα του Νίγηρα διέταξε τα στρατεύματα των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 1.000 στρατιώτες σταθμευμένους σε δύο βάσεις στον Νίγηρα. Πριν από την ανακοίνωση, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν κατηγορήσει τη χούντα ότι εξετάζει μια μυστική συμφωνία για να επιτρέψει στο Ιράν πρόσβαση στα αποθέματά του ουρανίου. Η Γαλλία αναγκάστηκε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τον Νίγηρα πέρυσι, ενώ άλλες χώρες στη περιοχή Σαχέλ επέλεξαν επίσης να διακόψουν τους δεσμούς τους με δυτικά έθνη τους τελευταίους μήνες.

 

Κίνα: Ο πρόεδρος της Αγκόλας Ζοάο Λουρένκο επισκέφθηκε την κινεζική επαρχία Shandong σε μια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερες κινεζικές επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας, της κλωστοϋφαντουργίας και της ιατρικής της χώρας του. Ο Λουρένκο είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, και συμφώνησαν να αναβαθμίσουν τις διμερείς σχέσεις τους σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση συνεργασίας.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024