26/04/2024

Editorial: Οι σύμμαχοι που δεν έρχονται

Γράφει ο Αλέξανδρος Νίκλαν

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας 


Η όλη κατάσταση με την Τουρκία ελπίζω να δείχνει ξεκάθαρα και στον πιο αδαή πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει επί της ουσίας και στην πράξη,  ΜΟΝΗ ΤΗΣ κάθε τουρκική πρόκληση. Τα μόνο πλοία, αεροσκάφη και στρατεύματα τα οποία βρίσκονται απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είναι τα Ελληνικά. Ούτε της ΕΕ με παρουσία FRONTEX, ούτε του ΝΑΤΟ (το οποίο σφυρίζει αδιάφορα), ούτε των ΗΠΑ, ούτε της Ρωσίας, ούτε του Ισραήλ.

Η Ελλάδα απαιτείται να αποκτήσει ισχυρή στρατιωτική ικανότητα. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ. Για αυτό λοιπόν κόψτε τους διορισμούς σε “δικά μας παιδιά”, δωράκια σε συνταξιούχους, και άλλα συναφή και φροντίστε τα διαθέσιμα χρήματα να πάνε εκεί και στην παιδεία/υγεία. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.
Αν αυτά τα τρία δεν υπάρξουν, τότε η χώρα είναι έτοιμη να κατακτηθεί εκ νέου από σαρικοφόρους.
Μάθημα 1-0-1 από Θουκυδίδη για όσους περιμένουν ακόμα συμμάχους και ισότιμες αντιμετωπίσεις.
Η συμμαχία διαχρονικά στηρίζεται στην ίση ικανότητα των συμμάχων. Αν αυτό δεν υπάρχει, μετατρέπεται σε ηγεμονία και φυσικά οι μετέχοντες σε αυτήν, πάντα θα έχουν και μειωμένο λόγο και μειωμένη ικανότητα να ακουστούν στους ισχυρότερους που θα επέμβουν μόνο αν έχουν να κερδίσουν κάτι. (Σπάρτη-Άργος, Αθήνα-Μήλος, κ.α.)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024