10/05/2024

Ισραήλ- Χαμάς: οι τελευταίες εξελίξεις

Καθώς διάγουμε το τρίτο 24ωρο της σύγκρουσης στο Ισραήλ μετά την πρωτοφανή επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς το πρωί του Σαββάτου, ας επιχειρήσουμε μια σύντομη αποδελτίωση των τελευταίων δεδομένων:

 

Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή, λέει ο Νετανιάχου

Μιλώντας νωρίτερα σε τοπικούς δημάρχους στα νότια σύνορα του Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της χώρας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή».Σε δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Νετανιάχου σχετικά με την επίσκεψη, δεν διευκρινίστηκε αυτό, αλλά ανέφερε ότι είχε πει στους αρχηγούς του συμβουλίου ότι αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι «δύσκολο και τρομερό».

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ πραγματοποιούν επιχείρηση κατά στόχων στον Λίβανο

Όπως μετέδωσε το BBC, O ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει αναπτύξει ελικόπτερα για να επιτεθεί σε στόχους εντός του Λιβάνου. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει ένα παρατηρητήριο της Χεζμπολάχ να βομβαρδίζεται. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι σκότωσε τουλάχιστον δύο ένοπλους που πέρασαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

«Καμία επιχείρηση» της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο ενόπλων στα σύνορα με τον Λίβανο

Το πολιτικό κόμμα του Λιβάνου και η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ λέει ότι δεν έχει πραγματοποιήσει επιχείρηση στο Ισραήλ αφού οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον δύο ένοπλους στα σύνορα με τον Λίβανο. Σε ανακοίνωσή του, ο Ισραηλινός Στρατός είπε ότι σκότωσε «ορισμένους ένοπλους υπόπτους που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος από λιβανέζικο έδαφος», αλλά δεν παρείχε ακριβή ενημέρωση.

Το Κατάρ μεσολαβεί μιλώντας με αξιωματούχους της Χαμάς

Όπως μετέδωσε το Reuters, μεσολαβητές από το Κατάρ έχουν έρθει σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς για να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση των Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που βρίσκονται αιχμάλωτοι από την τρομοκρατική ομάδα και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ότι επιχειρεί να μεσολαβήσει μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Ματζέντ Αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ανταλλαγής κρατουμένων – συνεχίζονται από το βράδυ του Σαββάτου και «προχωρούν θετικά».

«Οι προτεραιότητές μας είναι να τερματίσουμε την αιματοχυσία, να απελευθερώσουμε τους κρατούμενους και να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση θα περιοριστεί χωρίς περιφερειακή διάχυση», δήλωσε. Ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα παραμένει ασαφής, αλλά πιστεύεται ευρέως ότι η Χαμάς αιχμαλώτησε γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και στρατιώτες.

Η Χαμάς δήλωσε ότι δεν είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χοσάμ Μπαντράν, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ διέταξε «πλήρη πολιορκία» της Λωρίδας της Γάζας και διακοπή της παροχής τροφίμων, καυσίμων, ηλεκτρισμού και νερού.

Εννέα Αμερικανοί πολίτες επιβεβαιώνονται πλέον νεκροί, ενώ περισσότεροι από 10 Βρετανοί πολίτες εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί ή αγνοούμενοι

Συνεχίζονται οι ρουκέτες από τη Γάζα με στόχο το Ισραήλ, με εκρήξεις να ακούγονται στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ λέει ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο των κοινοτήτων του κοντά στη Γάζα – αλλά ορισμένοι μαχητές παραμένουν ενεργοί.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένων 260 ανθρώπων που σφαγιάστηκαν από ένοπλους της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ

Δεκάδες άνθρωποι απήχθησαν επίσης και η Χαμάς ισχυρίζεται ότι τέσσερις από τους ομήρους σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να χτυπά την περιοχή.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Geopolitics & Daily News Copyrights Reserved 2024